Skip to content
DOC Kaas B.V.
Menu

Belangrijk voor ons

Belangrijk voor ons

Lekkere kaas begint met melk van onberispelijke kwaliteit. En medewerkers die plezier hebben in hun werk en begrijpen dat kaas maken nog steeds een ambacht is. Ondanks de grootschaligheid van onze productielocaties.

Veiligheid

Veiligheid op de werkvloer is prioriteit nummer één, twee en drie. Dit omvat zowel het waarborgen van veiligheid voor onze medewerkers, als het creëren van bewustzijn onder collega’s rondom dit onderwerp.

Belangrijk voor ons

TIGER

Vanuit de DMK Group gebruiken we een TIGER-waarde voor veiligheid: ‘Werken zonder ongevallen is het doel van veiligheid op het werk. De gezondheid van onze medewerkers is een belangrijke bouwsteen voor het succes van het bedrijf. We verbeteren de werkomgeving continu en bevorderen actief het veiligheidsbewustzijn bij de DMK Group. Je kunt alleen succesvol zijn als je veilig werkt.’

Duurzaamheid

Als onderdeel van DMK is DOC Kaas B.V. zich bewust van de kwetsbaarheid van het milieu en draagt actief bij aan het verder verduurzamen van de productie van kaas. Ons doel is om duurzaamheid tot de kern van ons handelen te maken in de hele waardeketen. Dit is onderdeel van onze Missie 2030.

 

Energie: Warmtekracht Combinatie (WKC)

DOC Kaas B.V. beschikt over een eigen energiecentrale. Door het gebruik van een warmtekracht combinatie (WKC) wordt gelijktijdig elektriciteit (kracht) en stoom (warmte) geproduceerd.

 

De gasturbine levert uit aardgas elektriciteit, waarbij de hete lucht van de turbine in een stoomketel wordt geblazen. In deze ketel wordt het water omgezet in stoom. Het totale rendement van de WKC (elektriciteit + warmte) uit aardgas komt uit op ± 90%, waar de elektriciteitscentrales in Nederland gemiddeld uitkomen op een rendement van 55%.

Belangrijk voor ons

Waterfabriek

Samen met onze ‘buurman’ wheyco die de wei verwerkt, streven wij naar maximaal hergebruik van water. Dit komt op meerdere plekken terug binnen ons productieproces. Zo onttrekken wij bijvoorbeeld water uit de wei die vrijkomt uit de melk tijdens de kaasbereiding. Dit water (condensaat genoemd) wordt met behulp van een machine omgezet tot schoner proceswater en wordt binnen de kaas- en weifabrieken hergebruikt. Het water recyclen resulteert ook in een reductie van afvalwater, een duurzame win-win situatie dus!

 

Daarnaast heeft dit waterrecycleproces een gunstig effect op het energieverbruik. DOC Kaas is met haar waternetwerk in staat om water van verschillende temperaturen in aparte watertanks te laden. Door warm water te gebruiken (in plaats van aardgas) voor het opwarmen van productiestromen en koud water voor het koelen, verbruikt DOC Kaas minder energie.

Belangrijk voor ons

Op onze productielocaties aan de Alteveerstraat en het Zuivelpark vindt elektrificatie plaats – daarmee worden wij minder afhankelijk van fossiele brandstoffen.

Verder zijn wij aangesloten bij brancheorganisatie de Duurzame Zuivelketen en committeren wij ons aan hun duurzaamheidsdoelstellingen. Wij nemen deze doelstellingen als uitgangspunt in onze duurzaamheidsaanpak. Zo zijn we binnen DOC Kaas B.V. onder andere bezig om onze CO2-uitstoot in kaart te brengen en het effect van onze maatregelen te meten.

Weiverwerking

Bij de productie van kaas komt wei vrij. Deze wei wordt door wheyco verwerkt om gebruikt te worden voor nieuwe eindproducten. De productiefaciliteiten van DOC Kaas B.V. en wheyco zijn ‘buren’ en staan op steenworpafstand van elkaar op het Zuivelpark in Hoogeveen.

 

Per uur stroomt 120.000 liter wei door de leidingen van onze fabriek naar de fabriek van wheyco. Daar wordt de wei tot weiproteïneconcentraat (WPC) en permeaat verwerkt. De aanvoer van melk, de productie van kaas en de verwerking van wei vindt dus plaats op één locatie. Dat zorgt voor een duurzaam en kostenefficiënt proces, omdat transport tussen beide fabrieken op het Zuivelpark niet nodig is.

Belangrijk voor ons Belangrijk voor ons

Het waterrecycleproces heeft ook een gunstig effect op het energieverbruik. Dankzij ons waternetwerk kunnen wij water van verschillende temperaturen in aparte watertanks te laden. Door voor het opwarmen en koelen water uit de warmtekrachtcombinatie toe te passen (in plaats van aardgas), gebruiken we ook een schonere energiebron.

 

Op jaarbasis levert dit recycleproces een besparing van circa 800 miljoen liter water op. Stel je eens voor: dit is gelijk aan een rij met water gevulde tankwagens van Groningen tot Maastricht, bumper aan bumper!

Afval

 

Wij zijn actief bezig met afvalscheiding en proberen dit verder te optimaliseren. , Zo wordt het kantoor- en productieafval door een gespecialiseerde afvalverwerker afgevoerd en verwerkt. Afval tijdens het productieproces wordt op diverse manieren gerecycled of verwerkt. Het restant pekelwater (afkomstig uit het pekelbad) wordt bijvoorbeeld gebruikt om de zoutwaterzuiveringsinstallatie North Water in Delfzijl draaiende te houden.

Belangrijk voor ons

Milieumanagementbeleid

Wij zijn actief bezig met het managementbeleid voor milieu en beheer. Hiervoor hebben wij een ISO14001-certificaat. Onderdeel hiervan is onder andere het real time monitoren van het productieproces en analyseren van energiedata om de duurzaamheidskwaliteit te waarborgen. Onze motivatie voor dit certificaat is om de impact op het milieu zoveel mogelijk te beperken en te voldoen aan onze klanteisen. Ieder jaar wordt gecontroleerd of wij nog voldoen aan de vereisten voor dit certificaat via een interne en externe audit. In 2020 hebben wij bovendien de module CO2-reductiemanagement toegevoegd aan ISO14001, waarin wij actief bezig zijn met het verminderen van onze CO2-uitstoot.

Innovatie

Innovatie wordt breed toegepast binnen DOC Kaas B.V. Daarbij kijken wij niet alleen naar receptuur, verpakking, houdbaarheid en de toepassing van kaas. Het betreft de optimalisatie en vernieuwing in de gehele keten – van melk tot verpakt product.

Recepturen

Productinnovaties zijn soms op eigen initiatief, maar meestal een reactie op verzoek van een klant. Een voorbeeld van productinnovatie is het verbeteren van de smelteigenschap van een bepaald type kaas. De receptuur wordt dan dusdanig veranderd, dat een specifieke kaas beter smelt in een tosti, zonder dat dit het brood bijvoorbeeld week maakt. Een ander voorbeeld is het versnijden van de kaas. Raspkaas moet niet klonteren en plakjes kaas moeten niet aan elkaar vastplakken. De verschillende toepassingen van kaas en de klantspecifieke wensen maken dat we goed moeten nadenken over de samenstelling van onze kazen. Genoeg uitdagingen voor ons!

Belangrijk voor ons Belangrijk voor ons Belangrijk voor ons

Doordat wij onderdeel zijn van de DMK Group kunnen wij gebruik maken van twee innovatiecentra, waar we nieuwe producten en recepturen ontwikkelen en testen.

Procesinnovatie

Procesinnovatie gebeurt binnen DOC Kaas B.V. onder andere via het digitaliseren en automatiseren van productiemonitoring. Simpel gezegd: wij proberen binnen DOC Kaas B.V. zoveel mogelijk data te verzamelen van het productieproces en hierop te sturen. Denk bijvoorbeeld aan het scheiden van water en afval, of een kwaliteitsmeting binnen het productieproces.

 

We proberen energie en producten waar mogelijk te (her)gebruiken. Want verspilling is achteruitgang en zo proberen we onze duurzaamheids- en innovatiecirkel rond te maken.

Onze producten zijn ook geschikt voor vegetariërs omdat wij voor de kaasproductie plantaardig stremsel gebruiken.

Belangrijk voor ons

“Vanaf mijn jeugd werk ik al in de kaaswereld, dit is mij met de paplepel ingegoten. Door met elkaar continu onze processen en producten te innoveren maken we betere kaas op een efficiëntere manier. Dit geeft me veel plezier en energie.”

Fokke Postma, Engineer Continuous Improvement

Belangrijk voor ons

“Ruimte vinden in een productieproces waar geen ruimte lijkt te zijn, dat vinden we geweldig binnen de afdeling Research & Development. We dagen onszelf constant uit door steeds weer te innoveren of nieuwe recepturen te vinden. De prijswinnende Zoeteweijde kaas van Uniekaas Holland B.V. is dan een absolute kroon op het werk!”

Sander Broersma, Productontwikkelaar

Kwaliteit

Voedselveiligheid is een belangrijk onderdeel binnen onze kwaliteitswaarborging. Wij volgen marktontwikkelingen op de voet om te kijken welke certificeringen (in de toekomst) gewenst zijn. Mede hierdoor zijn wij IFS 7- en BRC 8-gecertificeerd. Dit zijn GFSI erkende certificeringen, met als einddoel dat wij veilig en verantwoord voedsel produceren voor de consument.

Halal en vegetarisch

De producten van DOC Kaas B.V. zijn halal. Hier hebben wij de juiste grondstoffen en processen voor in huis en worden wij doorlopend op gecontroleerd. Door het gebruik van onder andere vegetarisch stremsel bij het maken van onze kaas kunnen ook vegetariërs onze producten nu nuttigen.

 

Laboratorium Zuivelpark

DOC Kaas B.V. beschikt op het Zuivelpark over een eigen modern laboratorium met vakmensen. Hier waarborgen we de kwaliteit van onze producten door middel van testen. Wij testen (eind)producten zoals kaas en wei, en grondstofstromen, bijvoorbeeld melk of proceswater. De grondstoffen en eindproducten worden getest op kwaliteit, voedselveiligheid, samenstelling en andere specificaties.

Belangrijk voor ons Belangrijk voor ons Belangrijk voor ons

Onze 4 thema’s

Ons duurzaamheidsprogramma richt zich op de volgende 4 thema’s