Skip to content
DOC Kaas B.V.
Menu

Wat we doen

De twee productielocaties van DOC Kaas B.V. maken diverse kaassoorten in verschillende vormen. Wij produceren twee hoofdtypen kaas; natuurgerijpte kaas en foliekaas.

Voor de natuurgerijpte variant maken we zowel rechthoekige kaas als ronde kaas (wiel). De ronde kaas wordt na het pekelen (zouten) op planken gelegd en gerijpt. Foliekaas wordt daarentegen direct na het pekelen in folie verpakt en gekoeld. Deze kaas wordt doorgaans niet verder gerijpt. Binnen de vetklassen 20+ tot 48+ maken wij diverse kaassoorten, van jong tot en met oud. Zoals Goudse, Edammer, Zwitserse types als Emmentaler, Maasdammer, Cheddar en Parmezaantype kazen. Bij ieder kaastype varieert de receptuur in smaakprofiel, textuur en toepassing.

Wat voor kaas maken we en voor wie Wat voor kaas maken we en voor wie

Deze veelzijdige productie is kenmerkend voor ons bedrijf, waarbij we blijvend innoveren om kaas te maken met de gewenste kwaliteit voor de best mogelijke prijs. Het portfolio is groot en verandert continu.

Melkstromen

In de fabrieken worden verschillende melkstromen verwerkt. Zo wordt de melk eerst gescheiden op basis van herkomst (Nederlands of Duits), daarnaast wordt onderscheid gemaakt tussen weidemelk en VLOG-melk (melk van koeien die uitsluitend gmo-vrij voer hebben gehad). We gebruiken de verschillende soorten melkstromen om specifieke soorten kaas te maken, en kunnen deze melkstromen apart verwerken in onze productielocaties. Zo wordt Nederlandse weidemelkkaas bijvoorbeeld gemaakt van 100% Nederlandse weidemelk. Weidemelk betekent dat koeien minimaal 120 dagen per jaar zes uur per dag in de wei lopen.

Wat voor kaas maken we en voor wie

Bijproducten

Tijdens het productieproces komen verschillende bijproducten vrij, denk aan wei en room. Dit verwerken wij tot andere producten. Zo wordt er boter gemaakt van de room, maar wordt het ook gebruikt voor ijsjes. Wei afkomstig van beide kaasfabrieken gaat direct naar de productielocatie van onze ‘buurman’ op het Zuivelpark wheyco. Daar wordt de wei verwerkt tot eiwit- en lactosepoeder voor toepassingen in chocolade, bakkerijproducten, sportsupplementen en dressings.

Wat voor kaas maken we en voor wie

Onze klanten

Voor wie maken we nu eigenlijk kaas? Wij produceren voornamelijk kaas voor professionele afnemers zoals de horeca en retailers. Maar wij maken ook kaas voor de consument. Zo maken wij de kaas voor het merk Uniekaas, het oudste kaasmerk van Nederland.

 

Ons assortiment bevat ook specialiteiten en regionale kazen. Daarnaast leveren we kaas ook als halffabricaat aan derden, die het verder verwerken tot eindproduct.

 

De natuurgerijpte kaas is vooral op de Benelux-markt gericht. De foliekaas wordt mondiaal verkocht. Onze kazen worden dus over de hele wereld genuttigd. Geraspt, in plakken of stukken. Grote kans dat jij ooit onze kaas over je pizza hebt gehad!